Zand eroverordes van veranderen icon Roosmarijn Haring

Het regent en waait. Je brengt de kinderen met de auto naar school en besluit door te rijden naar het strand. Je hebt jezelf beloofd eens te veranderen en wat meer tijd aan jezelf te besteden naast je drukke baan als leidinggevende en je gezinsleven. Misschien waait de wind je gedachten uit je hoofd. Dat zou lekker zijn want je werk zit continu in je hoofd. Je staat weer voor de volgende verandering. Jij moet alleen nog beslissen hoe je dit gaat aanpakken.

Spanning

Terwijl je beide handen stevig aan het stuur houdt piepen de ruiterwissers de laatste regendruppels weg. Aangekomen bij het strand zie je de lucht openbreken. De wolken hangen boven het land. De parkeerplaats is leeg. Lekker rustig. Je klimt de hoge duinrug over via het slingerpad. Je voelt dat je met je schouders opgetrokken loopt. Door de kou, of wellicht door de continue spanning die in je zit. Doordat je je er bewust van bent kun je ze laten zakken. Eigenlijk is het niet eens zo koud als je lekker door loopt.

Veranderen

Je besluit eerst tegen de wind in te lopen. De wind straf in het gezicht. Over het strand raast het zand richting de duinen. Bij elke stap die je zet, zakt je ademhaling omlaag naar je buik. Terwijl je loopt, denk je na over de veranderingen op het werk. Er zijn drie ordes van verandering weet je uit het boek Nieuwe Business Modellen van Jan Jonker. Welke gaat de directie doorvoeren? Als je je eigen team nu in beweging krijgt, dan is één van boven opgelegde reorganisatie wellicht niet nodig.

Verbeteren en versnellen

De eerste orde van veranderen heb je eigenlijk het afgelopen jaar al opgepakt met het team, want veranderen kun je leren. Je hebt aangestuurd op verbeteren en versnellen en je wilde het effectiever en efficiënter. Maar daarmee red je het niet. Er zit in de basis iets niet goed. Met name bij de samenwerking met andere afdelingen loopt het niet lekker. Jouw afdeling Onderzoek moet voor een project nauw samenwerken met de afdeling Informatie. Het project loopt financieel gigantisch uit de klauwen en moet binnenkort definitief ingebed worden in de organisatie.

Propositie en strategie

Je staat nu voor de keuze. Je verwacht dat de directie iets zal voorstellen binnen de tweede orde van veranderen; dat ze de hele organisatie (weer -zucht-) zullen gaan kantelen. Op zich zie je wel wat in het aanpakken van de propositie, strategie en de structuur. Maar dan wil je ook dat de cultuur wordt aangepakt. Aan de andere kant vind je dat de technologie en menskracht bij jou in je team op orde zijn en je wilt voorkomen dat er gesneden gaat worden in het aantal fte’s!

drie ordes van veranderen - roosmarijn haring

Transformatie

Je kijkt om je heen en ziet hoe het zand alles binnen no-time transformeert tot iets nieuws. Schelpen verdwijnen door de niets ontziende zandstraal. Zand erover. Dat zou jij eigenlijk ook willen. Het oud-denken loslaten en het hele systeem veranderen. Alsof je een nieuwe afdeling start. Of nee, alsof je een business start! Dan helemaal met een schone lei beginnen. Een totale herziening en herinrichting. En dan wel sámen met de afdeling Informatie. Waarom zou iedereen vanuit zijn eigen afdeling moeten werken terwijl je ook een multidisciplinair team of afdeling zou kunnen maken? Zouden jullie door singulariteit; het samensmelten van kennis uit verschillende disciplines -zoals Martijn Aslander en Erwin Witteveen in hun boek Nooit Af beschrijven- niet veel verder komen?

Organizonderen

De lucht breekt open en de kleur komt terug in het landschap. Blauw. De kleur van rust. Je hebt zin om weer aan het werk te gaan. Morgen op het werk maar eens afstemmen met de manager van Informatie of ze bereid zijn om iets gedurfd te doen en met jou te gaan organizonderen….

Wat verwacht jij dat organizonderen is? Heb jij al voorbeelden of ben je zelf met een case bezig? Deel je ideeën en ervaringen hieronder!

Inspiratie opdoen:

Organizonderen – martijnaslander.nl

Nooit Af – easycratie.nl

Nieuwe Business Modellen – nieuwebusinessmodellen.nl

Design Better Business – designbetterbusiness.com

Pin It on Pinterest

Share This