Waarachtig waterland teamrollen en taken in natuur icon Roosmarijn Haring

Schitterend vind je dit. Je kijkt je ogen uit. Je bent aangekomen daar waar water en land elkaar sterk afwisselen. Gemaakt door de mens èn de natuur. Dit gebied dankt haar vele gezichten aan het veen, de vervening en de turfwinning. Het is een waardevol natuurgebied. Toch had dit gebied er zonder de inmenging van de mens totaal anders uit gezien. Dus eigenlijk vreemd dat we het een ‘natuurgebied’ noemen. We zouden het misschien beter ‘cultuurnatuur’ kunnen noemen. Waar we vervolgens net zo veel waarde aan mogen hechten. Je zou kunnen zeggen dat mens en natuur de taken hier goed hebben verdeeld.

Kaartenapp

Tegen beter weten in trek je geen laarzen aan maar kies je lekker voor je bergschoenen. Je bekijkt het gebied op de kaartenapp op je iPhone. Er zijn helemaal geen paden aangegeven. Je ziet het blauwe stipje in een zee van groen knipperen. Daar heb je dus helemaal niets aan. Dan je maar ouderwets oriënteren op de zon. Misschien wel zo relaxed ook. Je zet je telefoon op ‘niet storen’ en stopt hem diep in je zak. Offline is de nieuwe luxe. Je wandelt gewoon een kant op en je ziet wel.

Verdwalen met jezelf

Je wandelt eerst naar het oosten. Daar vind je een bordje verboden toegang. Teruglopend kom je opnieuw verbodsbordjes tegen. Dan tref je een docent die met een groep eerstejaars biologie studenten op stap is. Alle studenten zijn gewapend met een klembordje en een potloodje in hun hand. De docent raadt je een fantastische route aan door het gebied en vertelt en passant dat er ruim honderd soorten vogels voorkomen in dit gebied.

Watervariëteiten

Tijd voor een stevige pas. Er is zo veel te zien! Smalle vaarten, besloten petgaten, open meren. Water in alle mogelijke variëteiten. Het ene moment een weids uitzicht over uitgestrekte graslanden en wuivende rietvelden, het andere moment word je omringd door prachtig moerasbos waar de grillig gevormde bomen spelen met het prille zonlicht.

Heldere teamrollen en taken

Met verbazing bekijk je van dichtbij hoe mens en natuur hier samenwerken in dit gebied. De rollen en taken zijn helder. De mens zorgt in het voorjaar voor verjonging van het gebied. Dit doet ze door het oogsten van riet en door het gecontroleerd branden zodat de natuur een verjongingsstadium terug wordt gezet. Eigenlijk ben jij voorstander van de ruige natuur waar geen mensenhand aan te pas komt. Maar ja, dit gebied is juist ontstaan door mensen; door de turfwinning. 

teamrollen en taken beleggen Roosmarijn Haring

Gepaste afstand

Na 15 maart neemt de natuur het weer over. Dan begint het broedseizoen en neemt de mens gepaste afstand. Om na het broedseizoen opnieuw te kunnen genieten van al het moois wat de levende en niet levende natuur te bieden hebben. Je observeert hoe de zon de afwisseling van het landschap weet te benadrukken, alsof de kleuren aangezet worden. In een luw plekje tussen wat opgeschoten riet ga je even zitten om te genieten van het voorzichtige lentezonnetje.

Hoe communiceert de natuur?

Je luistert naar de vogels. Ze kwetteren. Zouden ze elkaar opdrachten geven? Of zou iedereen als vanzelf weten wat z’n rol of taak is? Zou het voor hun helder zijn wie waarvoor verantwoordelijk is? Zouden ze samenwerken, delegeren en evalueren? Je hebt geen idee. Ze lijken het in ieder geval een stuk beter te doen dan bij jouw op het werk. Je fronst en probeert tegen de zon in de vogels te ontdekken in het riet.

Teamrollen en taken

Hè, had je daar nu maar niet aan gedacht. De rollen en taken zijn niet goed belegd in jouw team. Je staat op. Je spieren zijn wat stijfjes geworden van de koude voorjaarsgrond. Eigenlijk zijn er in de loop van de jaren alleen maar taken bij gekomen voor jou en je team en er is nooit wat vanaf gegaan. Terwijl je wel fte’s kwijt bent geraakt in de loop der reorganisaties. Misschien wordt het tijd om alle teamrollen en taken eens goed tegen het licht te houden. Misschien moeten jullie sommige dingen ook niet meer willen doen. Die kunnen andere afdelingen best zelf. Misschien hebben jullie hen wel veel te veel verwend. En nee zeggen doen jullie ook nooit. Dat moet ook maar eens veranderen.

Zwermen

Er vliegt een groep ganzen over in V-formatie. Misschien hebben zij de taken toch wel bijzonder goed belegd. Allerlei beelden van groepen vogels vliegen je gedachten binnen. Eigenlijk zou jij ook wel een zwerm willen hebben. Je neemt je voor als je thuis komt eens te googelen op het woord ‘zwermen’.

Weet jij wie binnen jouw team welke teamrollen en taken heeft? Doe de teamtest en ontdek hoe het landschap van jouw team er uit ziet… 

Pin It on Pinterest

Share This